Når sofaen kaller og du egentlig skulle vært på trening

Hedda sats2.jpg

Hvordan har det seg slik at noen av oss er mer motivert enn andre til å trene regelmessig, og hva skal til for å få oss ut av sofaen? Kanskje disse forslagene fra ekspertene hjelper…

Problem #1 - Jeg tror ikke jeg kan trene i dag, det er veldig viktig at jeg rydder i dette skoskapet

Ekspertenes løsning: Kutt ut disse hersens unnskyldningene!

Vi må rett og slett ta oss sammen. Har vi først bestemt oss for å sette noen litt hårete mål om å klare å holde oss aktive, så må vi være flinke og sette av tid til dette. Vi må minne oss selv på hvorfor vi ønsker å trene, og fokusere på det positive som venter i andre enden. Hold ut, det blir faktisk bedre! For hver gang vi opplever at «dette var jo ikke så ille», styrker vi troen på egen evne til å mestre.

Problem #2 - Dette har jeg virkelig ikke tid til…

Ekspertenes løsning: Planlegg, planlegg, planlegg!

Ikke tid? Det er 168 timer i løpet av en uke. Selv etter at du har brukt opp 56 timer til søvn og 50 timer til jobb i uken, sitter du igjen med 62 timer i løpet av en uke du kan disponere fritt. Ta frem kalenderen og finn et passende tidspunkt. Passer det best på ettermiddagen? Eller er det kanskje enklere å få til før jobb? Gjør det enkelt for deg selv ved for eksempel å pakke treningsbagen kvelden i forveien. Planlegg i forkant og hold avtalen med deg selv.

Problem #3 - Jeg prøvde, men konka helt ut

Ekspertenes løsning: Start rolig så du vet du har litt mer å gå på

Hvis du tar deg helt ut på første runde så blir tanken på neste økt skikkelig hat. Det gjelder å være tålmodig, og heller begynne rolig, og øke volum og intensitet gradvis. Er du sliten og slapp etter en lang dag på jobben kan en moderat treningsøkt være det du trenger. Det er summen av fysisk aktivitet som teller, så ikke tenk at hver økt trenger å innebære blod, svette og tårer. Og ikke glem: All trening er bedre enn ingen trening.

Problem #4 - Jeg har prøvd alt men blir søren ikke bitt av basillen!

Ekspertenes løsning: Ikke gi deg! Det finnes helt sikkert en treningsform der ute ment for deg.

Test en ny time på treningssenteret, ta på deg boksehanskene, eller få med deg kjæresten eller en venn på testing av diverse gruppetreninger. Trening skal være gøy! Vi liker alle forskjellige aktiviteter. Gjør en innsats for å finne ut hva som er din greie. Og ikke minst, velg rett nivå og start rolig! 

Problem #5 - Jeg ser ikke engang antydning til six pack, er lei og umotivert…

Ekspertenes løsning: Ta deg tid til å kjenne på effekten.

Ta deg tid til å stoppe opp og kjenne etter hva treningen gjør med deg. Har du litt mer overskudd, er konsentrasjonen bedre, eller er du generelt litt lettere til sinns? Det tar litt tid å se de fysiske resultatene. Etter en økt skal man kjenne at man har brukt kroppen. Det betyr ikke at vi skal ha veldig vondt, men at vi kjenner at treningen styrker. Det er mange som tenker jo hardere, jo bedre, men det er ikke nødvendigvis riktig. En jevn utvikling av kondisjon, styrke og bevegelighet er det beste, sier ekspertene.

Problem #6 - Fillern, nå skulka jeg treningen for tredje gang. Jeg visste det, dette duger jeg ikke til…

Ekspertenes løsning: Det vil komme dårlige perioder, aksepter dette.

Å komme i god form er ingen quick fix, og alle har vi dårlige perioder. Forskning har vist at «4-måneders-knekken» er et vanlig fenomen. Da begynner automatikken å slå inn, og sløvheten kommer snikende tilbake. Men da er det ikke verre enn å fortsette, fremfor å fokusere på de gangene du ikke trente. Ha en nysgjerrig innstilling til kroppen, og spør deg selv hvorfor du skled ut. Det handler om å prøve seg fram, sier ekspertene. 

 

Test “Fra sofagris til godt trent” - NTNU’s treningsprogram her

Her kan du måle kroppens alder!

Hedda Brodtkorb

Senior UI Designer/

NLP Life Coach & podcaster

https://Oslodesignlab.com
Forrige
Forrige

Bygg en smoothie som slår av sulthormonene!

Neste
Neste

Hvordan bli kvitt lett pigmentering